29.06.2013 10:12

Vinný sklep EBEN - Vlastimil Peřina

Bio vína Malverina a Hibernal k nám doputovaly z Vinného sklepa EBEN v Lednici. Pan Peřina zde obhospodařuje vinice na ploše 2 ha. Zdaleka ne všechny odrůdy hroznů lze pěstovat ekologicky, proto si Vlastimil Peřina vybral vinné odrůdy, které jsou přirozeně odolné proti škůdcům a houbovým chorobám, a tedy i vhodné pro výrobu bio vína, protože se nemusí ošetřovat chemickými postřiky, jako jsou herbicidy či fungicidy. Vlastnosti těchto postřiků nahrazují některé druhy hmyzu, které likvidují škůdce a přirozeně obnovují rovnováhu přírody.

Vlastimil Peřina je největším českým odborníkem na pěstování nových odrůd. Od roku 1965 do roku 1995 pracoval v Lednici na Moravě ve vinařském ústavu zahradnické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity. V roce 1996–97 působil Peřina jako vedoucí střediska Vinice a výroba vína na Školním zemědělském podniku v Lednici. Od roku 1992 je Vinný sklep EBEN členem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO a výrobce certifikovaného bio vína. Od roku 1998 se již jako fyzická osoba věnuje samostatnému hospodaření v ekologickém vinohradnictví a vinařství. Je jedním z mála vinařů, kteří využívají pro výrobu bio vína nové ekologické odrůdy - Hibernal, Malverina, Laurot - z programu křížení na vyšší odolnost proti houbovým chorobám a révokazu a stále spolupracuje v této oblasti programu křížení révy vinné.

Vlastimil Peřina popisuje vína z Vinného sklepa EBEN slovy:

"Matkou vína je vinice z jižního svazu nad lednickými rybníky uprostřed Lednicko-Valtického areálu, vinařská oblast Morava, podoblast Mikulovská. Odraz paprsků slunce násobený vodní hladinou, lehčí propustná vápenitá půda starších sedimentů lužických vrstev a Vídeňské pánve dodávají vínu neobyčejný projev."

Český význam slova "eben" znamená "právě, zrovna teď, zde, proto, odtud". Vinný sklep pana Peřiny je nový, používá nová zařízení i technologie zpracování a hlavně nové vinné odrůdy, kreré pěstuje.

MALVERINA
Vedle Donoru je v závěrečném křížení z  běžných odrůd Veltlínské červené rané a Merlot. Byla vyšlechtěna v ČR a uznána Státní odrůdovou zkušebnou v roce 2001.
Odrůda s vysokým a pravidelným výnosem, vzhledem ke své odolnosti k houbovým chorobám je doporučována pro ekologické vinohradnictví. Víno je vysoké kvality, harmonické, lehce aromatické, odrůdové chuti.
V mladých, reduktivně školených vínech Malveriny vynikají prvotní hroznové tóny aromatických látek. Při stárnutí se víno poměrně rychle zaplňuje a nastupuje typická skořicová kořenitost. Ve starších vínech z dobrých ročníků se objevuje chlebovina. Víno je zvláště vhodné do různých cuvée, kterým dodává plnost chuti.
Barva žlutého melounu. Vůně sladká a ovocná (broskev, meruňka), jemně intenzivní. V chuti dominuje svěží kořenitá kyselinka.

HIBERNAL
Nová odrůda s dominantním vlivem finálního křížení s Ryzlinkem rýnským (F2, generace).
Byla vyšlechtěna v Německu a v ČR byla uznána Státní odrůdovou zkušebnou v roce 2004.
Každoroční vyšší cukernatost než u Ryzlinku rýnského umožňuje vyrobit přívlastkové bio víno. V chuti je víno plné, velmi extraktivní s pevnou vinnou kyselinou a pepřnatou kořenitostí po Ryzlinku rýnském.
Barva mezi citronovou a zlatou. Vůně lípy, bezu a zralého jablíčka - aromaticky nazrálá, velmi výrazná, ale příjemná vůně. Plná kořenitá chuť přecházející v chuť ovocnou, citrusovou s medovými tóny.

LAUROT
Nová perspektivní odrůda – ve finálním křížení je z běžných odrůd Merlot, Frankovka, Svatovavřinecké. Byla vyšlechtěna v ČR a uznána Státní odrůdovou zkušebnou v roce 2001.
Odrůda poskytuje víno vysoké kvality vyznačující se aromatickou vůní a harmonickou chutí typu Merlot a Svatovavřinecké. Při zrání se víno rychle sametově zaplňuje. Víno je svěží s ovocnými tóny a plnou, jemnou, atraktivně harmonickou chutí s merlotovou tříslovinkou a dochutí.
 

—————

Zpět


Kontakt

Můj gurmánský svět

Panská 13
Brno
603 00


737252134



Otevírací doba:
Po - Pá 13:30 - 18:30
Sobota 9:00 - 12:00