Rady při stolování - víno a jídlo - co se k čemu hodí
Chystáte večeři a přemýšlíte, jaké víno by se k ní hodilo? Zde si můžete přečíst pár dobrých rad, abyste dosáhli harmonie chuti.
Obecně platí, že
- k bílému vínu se hodí světlé maso (ryby, drůbeží, telecí), světlé omáčky a sýry,
- k červenému vínu tmavé maso (vepřové, hovězí, zvěřina).
K sladkému zákusku si dejte i sladké víno. K slanému předkrmu vybírejte suchá vína, hodí se i šumivá.
Dále se řiďte pravidlem: k lehkému jídlu lehké víno, k vydatným pokrmům z tmavého masa vína plnější a zralejší.
Víno k hlavním chodům
K mořským rybám se hodí např. lehké Chardonnay. K sladkovodním rybám servírujte mírně aromatické víno jako je třeba Ryzlink vlašský nebo Sylvánské zelené. Ke smažené rybě podávejte vyzrálejší Ryzlink rýnský.
Kuřecí a krutí maso zkombinujte s aromatickou Pálavou nebo Müller Thurgau. Naopak ke krocanovi, jehož maso je nejen bílé, ale i tmavé a pokrmy z něj připravené bývají těžší, můžete podávat i plnější červené Rulandské modré nebo Modrý Portugal.
Ke kachně, huse, či guláši se hodí Frankovka.
K vepřovému masu servírujte plnější červené víno, jako je třeba Modrý Portugal. K hovězímu masu se hodí vyzrálá vína typu Cabernet Sauvignon. K jemnějším pokrmům z telecího vybírejte bílá vína, např. Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené, hodí se také vína růžová.
Zvěřinu kombinujte s plnými červenými víny - Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, nebo Svatovavřinecké.
Víno k dezertům
K ovocným a tvarohovým dezertům se hodí aromatický Muškát moravský, ale také Irsai Oliver, nebo Tramín červený.
Ke krémovým dezertům si dejte ledové nebo slámové víno.
K sorbetům a zmrzliným servírujte bílé nebo šumivé víno.
—————
Kontakt
Můj gurmánský světPanská 13
Brno
603 00
737252134
sutera@seznam.cz
Otevírací doba:
Po - Pá 13:30 - 18:30
Sobota 9:00 - 12:00